Den lille italienske by Pordenone har siden 1982 været rammen om en fantastisk festival med film fra stumfilmtiden. Hvert år kappes filmarkiverne verden over om at kunne præsentere de mest fantastiske fund – og hvert år dukker nye, overraskende film op. Gang på gang må filmhistorien skrives om, fordi mange af disse glemte værker afslører instruktører, skuespillere og forskellige former for innovation, man ikke kendte til.

I år er denne festival så tilgengængelig for alle, der ikke har råd eller tid til at rejse til Italien. Covid-19 har jo gjort rejser umulige for så mange, så festivalen har valgt at gå online og fra 3.-10.oktober genskabe lidt af stemningen fra biografsalen i Pordenone rundt omkring på folks egne computere.

For sølle 9,90 Euro får man fri adgang til filmene, som vises fra 3.oktober om eftermiddagen – og selvom det er live streams, bliver de online i 24 timer, så man ikke behøver følge tidsskemaet slavisk.

Der er et par programmer om dagen, og de er alle spændende for os, der elsker stumfilm. Åbningsfilmen 3.oktober om aftenen er således en meget sjælden filmatisering af Penrod og Sam, instrueret af Willaim Beaudine, og hver dag bringer nye perler og fund fra hele verden.

Tidlige amerikanske kortfilm fra det banebrydende Biograph-studie, en kinesisk stumfilm, en film med den i 1920’erne globalt kendte stjerne Sessue Hayakawa, en italiensk komedie, sjældne græske og tyske og også den danske Ballettens Datter af Holger-Madsen fra 1913.

Og det hele slutter med en Laurel & Hardy-program med sjældenheder, hvor de optræder solo, før deres berømte makkerskab.

Med andre ord: en sjælden chance for at være med i Pordenone – uden at flytte sig hjemmefra. God fornøjelse!

G.W.Pabsts ABWEGE , 1928

Le Giornata del Cinema Muto

Fri adgang alle 7 dage : 9,90 Euro

Donor-adgang (hvis man har råd – de har brug for pengene!): 99,00 EURO