17. november 1951 startede en ny tegneserie for børn i Berlingske Aftenavis. Et dagblad, der udkom hver aften. I dag er avisen blevet til et Weekendavisen. Begrebet aftenavis er forlængst glemt (det var ret fedt, min far havde den altid med hjem). Men ikke Rasmus Klump, som var den stribe, der begyndte dengang i 1951. Han har stadig en pæn position på det enorme marked for tegnede børneuniverser, og for nylig startede en ny stor animeret serie, som kan ses på Ramasjang.

Men i sin oprindelige form – tegneserien – har han levet en lidt omskiftelig tilværelse. De gamle hæfter genoptrykkes og der er også udkommet luksusudgaver med de oprindelige dagstriber i kronologisk rækkefølge.

Men skaberne, Carla og Vilhelm Hansen, er ikke længere i blandt os, og nye tegnere er kommet til. Personligt kunne jeg godt tænke mig, at man brugte muligheden for at eksperimentere lidt, som når tegnere i Frankrig lige nu laver aparte og vilde nye serier med på Splint & Co., Mickey Mouse og Lucky Luke.

Til gengæld må man sige, at den klassisk form, tegneren Thierry Capezzone og forfatteren Per Sanderhage udfolder i de nye Rasmus Klump-album, Rasmus Klump og den Flyvende Gris, er fantastisk. Thierry rammer den originale Klump-stil fra Vilh. Hansens tegninger helt præcist – og Per Sanderhage afslører endnu engang, at han virkelig kender den særegne fortællemæssige og sproglige tone fra den oprindelige Rasmus Klump. Alle de små vendinger, den evindeligt positive holdning til selv det største problem og de hyggelige figurer, der med charmerende skødesløshed dukker op undervejs.

Der er drama i albummet, men aldrig så meget, at det ikke først og fremmest er hyggelig sjov. Nogle vil måske sige tandløst – men så tager man fejl, for idyllen er så fyldt med små og store absurditeter og overdrivelser, at man hele tiden morer sig.

Forlaget Zoom står bag de nye Rasmus Klump-album. Jeg håber, de når ud til de børn, de er tiltænkt – og at deres forældre vil læse med og forstå, at der under overfladen gemmer sig mange vittige og småtossede detaljer.

Et godt team, Capezzone & Sanderhage. De har ikke til sinds at forny Rasmus Klump, for de er 100% traditionalister. Men de dyrker traditionen med respekt og kærlighed, og det er prisværdigt!

Rasmus Klump og den Flyvende Gris

32 sider, tegnet af Thierry Capezzone, skrevet af Per Sanderhage.

Forlaget Zoom.