Razer er i Danmark mest kendt for at lave gaming- keyboards, mus og høretelefoner. Se serien om RGB.

De laver også en del laptops, men de er dyre og langt størstedelen af dem kan ikke købes i Danmark. Den 17. november udkom det sydkoreanske firma dog med en lille overraskelse – eller en stor en, hvis man vil. Det er var en gaming-orienteret smartphone, med det logiske navn Razer Phone.

Da Razer i starten af 2017 købte smartphoneskaberne Nextbit, var der ingen tvivl om at de var igang med at skabe noget håndholdt, og i starten af November fik jeg en telefon til test.

Og nu er jeg endelig klar til at fortælle om min oplevelse af Razers første smartphone.

Razer Phone er, med Razers egne ord, skabt til gaming, musik og videoafpilning og heldigvis kan indholdet leve op til alle tre aktiviteter. Skærmen er et IGZO panel som er i stand til at vise hele 120hz, og det er første gang vi ser det på en telefon. Det er langt fra alle spil der understøtter en så høj opdateringshastighed, men de spil der gør, ser fuldstændig fantastiske ud. Lige nu er det racerspillet Gear Club og snowboardspillet Alto der sluger mest af min spilletid på telefonen, og de er begge glimrende eksempler på hvor fedt håndholdte spil ser ud med så mange billeder i sekundet.

I indstillinger kan man justere skærmens opdateringshastighed mellem 60hz, 90hz og 120hz, en ekstremt vigtig funktion. For Netflix, Youtube og alt andet video ser altså ikke godt ud med 120 billeder i sekundet, og man sparer også en del batteri ved at holde telefonen på 60hz.

Og når vi nu er ved batteriet, så bliver man heldigvis ikke snydt. For med en strømslugende skærm og en energisluprende Snapdragon 835 processor er der brug for et seriøst stort batteri. Razer har valgt at putte et 4000mha batteri i, og selvom det ikke er den eneste telefon med så stort et batteri, så er de i ret eksklusivt selskab. Størrelsen betyder at man faktisk kan nyde masser af musik, podcasts, Youtube og Netflix og stadig have en god portion strøm tilbage når mørket falder på.

Da det jo er en telefon skabt til underholdning, så er der også sat et par kraftfulde stereohøjtalere i. Det er for det første ret sjældent at finde en smartdevice med både en højre og venstre kanal, men hver højtaler har også sin egen lille forstærker, så den kan spille seriøst højt, uden at lyden forvrænger. Razer har desuden valgt at inkludere Atmos understøttelse, så man kan nyde 3D lyd direkte ud af telefonen. Hvor man lige finder spil eller film, der understøtter dette lydformat ved jeg ikke – men den har det.

Men det er ikke alt der er så rosenrødt, for telefonen lider bestemt også under at være Razers første smartphone. Kameraet, som Razer da heller ikke rigtig snakker om, er måske det dårligste i sin prisklasse. Det er langsomt, det er skidt under mørke forhold og selve kamera app’en mangler helt basale funktioner, som man er blevet vant til med andre nye smartphones. Der er heller ingen video slow motion, hvilket kan er mærkeligt når så mange andre telefoner med samme Snapdragon processor har adskillige slow motion muligheder. Måske i næste version.

Jeg har desuden haft en del problemer med telefonens stabilitet. Hvis jeg hopper mellem Netflix og Youtube et par gange, fryser telefonen helt uden advarsel og genstarter. Det er virkelig irriterende og eneste formildende omstændighed er at den starter ret hurtigt op igen. En anden underlig fejl, der er dukket op, og som bestemt ikke var der i starten, er at video via hjemmesider som f.eks. dr.dk hakker og sprutter, så snart jeg skifter til fuldskærmstilstand. Om det er en af de mange opdateringer der er kommet fra Razer, som har lavet ballade med videoafvikling, ved jeg ikke – men sådan var det ikke da jeg begyndte at bruge telefonen.

Et par sidste punkter som fortjener at blive nævnt er f.eks. telefonens konstruktion, hovedsageligt af metal. Den er skabt som en tank, hvilket er godt, for det sker jo at man taber sin telefon: min røg ud af min inderlomme og direkte ned på stenhård asfalt. Det resulterede i en minimal skramme i det ene hjørne og intet andet. Havde det været min gamle Samsung Galaxy 7 Edge eller min iPhone er jeg ret sikker på, at der havde været glas der var smadret.

Razer Phone følger også en af producenternes nyere trends ved at udelade minijack stikket. Dvs. at man enten skal bruge den let kluntede, men medfølgende USB-C til minijack adapter for at sætte sine høretelefoner til, eller have et par Bluetooth høretelefoner for at få lyd ud af enheden.

Telefonen understøtter Quick Charge 4+ som betyder at man kan oplade den til 100% på lige godt en time, og det er super fedt, desværre larmer min oplader en del når telefonen er sat til, et problem som i hvert fald én anden anmelder har haft. Det er ikke et gennemgående problem, men kan altså ske.

Så hvordan har Razer så klaret deres første eventyr ind i smartphone-land? Ret godt faktisk. Android-styresystemet er næsten som på en af Google egne telefoner, altså uden alt for mange ubrugelige app’s som ikke kan slettes (host host Samsung). Desuden er den virkelig hurtig og ikke alt for dyr i forhold til mange andre Smartphones i samme hardwareklasse. Den forhandles lige nu kun af 3 i Danmark og koster ca. 4.800 kr. uden abonnement.

FAKTA

Razer blev stiftet i 2005 af Min-Liang Tan og Robert Krakoff og skaber hovedsageligt computerudstyr som keyboards, mus, høretelefoner og musemåtter.

Siden har de bevæget sig ud i at skabe Apple-lignende laptops, der dog er windows baserede og med meget stærkere hardware end hvad man normalt finder i en Macbook.

Udover at udgive en mobiltelefon, har Razer sidst gjort sig bemærket ved at købe THX, firmaet bag de lydsystemer som bliver brugt i mange biografer i dag. Det har betydet at mange af deres produkter nu kommer med en THX-certificering, og skulle teoretisk kunne levere biografværdig lyd og/eller billede.