Jeg for nylig haft glæden af at have to fantastiske bærbare computere til test. Indmaden er praktisk talt den samme, men der er alligevel store forskelle, og et par dealbreakers.

Den første laptop er Razers nyeste, Razer Blade 15. En maskine der bl.a. udmærker sig ved at være den flotteste bærbare på markedet, ser man bort fra Apples tilbud.

Kabinettet er rent aluminium, sort og med veldefinerede kanter der lægger sig fint op ad deres Razer Phone design. Den er uden tvivl flot at se på, og hiver man den op mellem kollegaer eller på en cafe, bliver man i hvert fald ikke grinet ad for at have en laptop med gamerudseende. Også når man lukker skærmen op, står designet ret skarpt, med tynde kanter rundt om skærmen, og et flot uniformt finish.

Der forresten også et godt udvalg af IO som 3 USB 3.1 porte, en Thunderbolt 3 port, HDMI 2.0b port og sågar et Mini DisplayPort 1.4. Jeg kunne godt have brugt en SD-kort læser, men den må jeg drømme mig til.

Indmaden er i sig selv også imponerende, men ikke unikt for denne laptop.

Som hjernen i computeren har Razer puttet en lynende hurtigt Intel Core i7-8759H 6-kernet processor i. Det bedste ved lige præcis den CPU er at den er hyperthreaded, dvs. at hver kerne kan håndtere mere end en opgave ad gangen, og er en funktion som både spil og computerprogrammer er blevet rigtig gode til at gøre brug af.

Det grafiske hestekræfter bliver håndteret af et NVIDIA Geforce GTX 1070 Max-Q med 8GB ram. Det grafikkort er rent ud sagt en monster i en computer af denne størrelse. Det er tilmed en Max-Q variation, hvilket betyder at kortet holder godt øje med hvor varmt det bliver og justere dets hastighed så kølingsenheden aldrig skal på vanvittig overarbejde. Så kan man måske være lidt ærgerlig over at kortet derfor heller ikke yder ligeså godt som et desktop version, men det holder støjen på et acceptabelt niveau, og den bliver heller ikke så varm at den er ubehagelig at arbejde/spille på.

Skærmen er helt sikkert også værd at tale om. Den Blade jeg fik tilsendt har en FullHD skærm på 15.6”, er af IPS slagsen og kører ved hele 144hz. Det er faktisk første gang jeg har spillet på en skærm med så hurtig opdateringshastighed, og selvom det aldrig bliver aktuelt i helt nye AAA spil som Shadow of the Tomb Raider, så var både DOOM fra 2016 og Overwatch en vanvittig oplevelse. Man kunne godt have ønsket sig at Razer havde bygget G-Sync ind i skærmen, så de spil der ikke kunne kører ved så høj en opdateringshastighed stadig ville se flydende ud, men man kan ikke få det hele åbentbart. Til gengæld gengiver den farver rigtig flot, og kan vise 100% af både sRGB og Adobe RGB registret.

Ud over det, havde min sample en 512GB lynhurtig SSD indbygget, og 16GB ram, hvilket var fint til test, men jeg ville nok selv investere i f.eks. en Samsung T5 ekstern SSD som ekstra plads, da jeg ret hurtigt fik fyldt de 500GB op.

Der er ingen tvivl om at Razer Blade 15 har tonsvis af hestekræfter, og det er megafedt at kunne game alle steder i huset, så jeg ikke er fanget på kontoret hvergang jeg lige skal nakke nogle fjender i f.eks. Call of Duty WW2. Men jeg oplevede faktisk at Blade’n blev så varm at den var lidt ubehagelig at spille på. Desuden opførte maskinens køling sig meget mærkeligt, og blæserne blev ved med at køre op og ned i tempo, som altså var ret irriterende i længden. Razer har installeret noget software, som ellers skulle gøre det muligt at styre blæsernes hastighed, men jeg følte aldrig rigtig der skete noget selvom jeg valgte den stille løsning – stadig masser af blæserstøj. Jeg har set andre anmeldelser af denne model, og de har ikke brokket sig, så jeg håber at det bare er mit låneeksemplar.

Nu til laptop nummer 2, med et navn som er en del mere kompliceret. MSI GS65 Stealth 8RF – præcis, ikke specielt sexet.

Dens indmad er fuldstændig identisk med Razer Blade 15, hvilket gør denne sammenligning lidt unik. Den største forskel er nemlig byggematerialer og udseende.

MSI’en er slet ikke i samme klasse når det gælder finish. Bevares, der er skam aluminiums elementer, men også en del plastik, der heldigvis er af høj kvalitet så man ikke oplever at det bukker når man lægger lidt vægt på det.Ellers kunne jeg nærmest copy/paste tekstdelene fra oven over omkring cpu, grafikkort, ram og SSD. Så her har vi igen med en fantastisk laptop at gøre, men som på et enkelt punkt faktisk overgår Razers – støjniveauet. Selv under hårdt pres fra spil eller f.eks. Adobes premiere pro blev MSI’en aldrig irriterende støjende. Varmen kommer den også af med på en fornuftig måde, for kabinettet bliver aldrig mere end lunt, så man kan spille/arbejde ved den i timevis ad gangen.

Begge laptops tastaturer er oplyste, Razers er styret af deres eget Synapse software, men MSI har samarbejdet med Steelseries om at putte et tastatur med lys i, og styret af deres Steelseries Engine software. Jeg hælder til at Synapse er bedst, simpelthen fordi det er nemmere at gå til, og jeg har haft problemer med Steelseries software før, så jeg er ikke verdens største fan af deres produkter.

Så hvilken en får en anbefaling med på vejen, og er den ene bedre end den anden? Svaret er faktisk at begge laptops er fremragende gaming og produktivitetsmaskiner. Jeg havde dem begge med til en tur til Tokyo for nylig, og nåede at spille både Shadow of the Tomb Raider og DOOM en hel del, og ingen af maskinerne skuffede. Jeg afleverede sågar et par videofiler, klippet i Adobe Premiere Pro derovre fra.

Så det hele må afhænge af prisen, og her vinder MSI med en meget lille margen til den nette pris af ca. 20.000kr. Den tilsvarende Razer Blade 15 koster ca. 22.000kr. men kan til gengæld fås i et par billigere versioner, som stadig er vanvittig fede laptops.

Priserne er fundet på:

MSI – www.komplett.dk
Razer – www.razer.com