I 2016 havde japanske biografer premiere på en Godzilla-film, som selvfølgelig bar hans japanske navn Gojira. En slags svar på Gareth Edwards tolkning af monstret i sin 2014-film. Og Shin-Gojira er den ægte vare – en fantastisk film, der samtidig illusterer så tydeligt, hvor stor forskel der er på amerikanske kæmpemonstre i King Kong-traditionen og de japanske kaiju’er. Gareth Edwards lavede en effektiv og spændende film, men japanerne er og bliver bedst til genren selv.

Derfor har vi i StegelCast set nærmere på filmen – som vi måtte hente hertil på japansk bluray – for der er ikke store chancer for en europæisk biografpremiere. Jakob, Troels og Christopher diskuterer den – og det er begejstring, der er den herskende følelse i snakken.

Manden bag Shin-Gojira er veteran i den japanske anime-branche. Hideaki Anno er født 1960 og var som ung animator på selveste Nausicaa fra vindenes dal af Miyazaki, men det er serien Neon Genesis Evangelion, han er mest kendt for. Anno var en af hovedskaberne af det utrolige univers om kæmperobotter styret af teenagere, som både anime-serie, spillefilm og manga.

Hideaki Anno spænder vidt – for selvom hans oprindelige indsats primært har været som animator – på bl.a. Grave of the Fireflies – har han prøvet lidt af hvert med storyboards, instruktion, innovator (som medstifter af Gainax) og skuespiller. Det er Anno, der har indtalt hovedpersonen i Miyazakis Når vinden rejser sig.

I Shin-Gojira samler han al sin kunnen med en kombination af animation, live action og klassisk japansk storytelling. Lyt med på podcasten, hvor vi prøver at videregive den fantastiske oplevelse, filmen er.
Den amerikanske dvd kommer 1/8 og kan bl.a. købes hos Laserdisken.