Animerede udgaver af tegneserier er ofte en lidelse at se, hvis man kender og elsker tegneserieudgaven. Hverken Tintin, Asterix eller Lucky Luke fungerer perfekt, selvom der i mange af de animerede versioner er gjort en stor indsats for at ramme det, man oplever på de trykte sider. Jeg kan godt lidt Asterix & Kleopatra, og der er gode ting i Asterix og vikingerne. Men den animerede udgave af Linda og Valentin, en fransk-japansk sag fra 2007, er så skrækkelig, at tegneren Mezieres hånede dens ændring af hovedpersonernes udseende i et signeret eksemplar til mig – “skal jeg klippe mit hår, så det passer til tv-serien?” lader han Linda (Laureline) sige.

Derfor er man så glad for, at 2015-filmen Avril et le Monde Truqué er en så vellykket udgave af Jacques Tardis uforlignelige stil. Den er ganske vist ikke bygget over en af hans tegneserier, men den ligger meget tæt op ad Adele, og man føler nærmest, at man ser en Adele-film, bare med en anden pige i hovedrollen.

Plottet er indviklet, men ikke så meget, at man løber sur i det – og den steampunkede udgave af Frankrig (hvor kul er den eneste energikilde og alt er bygget i stål) fungerer forrygende. Animationen er som at se Tardis figurer bevæge sig, men ikke kunstigt eller forceret animeret, bare helt naturligt. Og så er der fabelagtige effekter og en helt utrolig gennemtænkt lydside, hvor rumlyde og effekter ofte dominerer – i stedet for musikken, der kun kommer, når der virkelig er brug for den.

Der er tonsvis af overraskelser og drejninger undervejs – man overraskes næsten i hver scene, samtidig med at man elsker at være så dybt inde i den alternative historie, der er tale om. Med detaljer som at franskmændene er i krig med amerikanerne, og derfor ikke har foræret dem Frihedsgudinden.

 

FAKTA

 

AVRIL ET LE MONDE TRUQUÉ, 2015

Instruktører: Christian Desmares, Franck Ekinci.

Franske stemmer: Marion Cotillard, Philippe Katerine, Jean Rochefort, Olivier Gourmet

106 min.

Har aldrig haft dansk premiere, men blev dog vist i København på voksen-animationsfestivalen VOID. (www.voidfilmfestival.com)

Fås på DVD hos Laserdisken (www.laserdisken.dk) – blurayudgaven er kun udkommet i USA og Frankrig. Og husk at vælge fransk lydspor med engelske undertekster. Selvom man ikke forstår fransk, så lyder det altså rigtigere end den i øvrigt udmærkede engelske dub.