The Chilling Adventures of Sabrina på Netflix har på kort tid skaffet sig både glade fans og indædte modstandere.

Den nye serie om den søde heks Sabrina er langt mere bestialsk og blodig end Sabrina, skolens heks fra 90’erne, men den er også inspireret af Archie Horror-tegneserien og ikke den mere nuttede version, som optrådte side om side med Riverdales renskurede Archie.

Dyrkelsen af Satan med kannibalistiske ritualer, genopstandelse af de døde og børnetortur er ikke for sarte sjæle, selv om serien også har masser af klædelig humor og en sarkastisk og kritisk tilgang til religion.

Foruden djævelske symboler som pentagrammet viser serien også ofte en statue af Baphomet, der står midt i hekseskolen.

Og nu sagsøger den politiske aktivist-gruppe The Satanic Temple Netflix og Warner Bros. for 50 millioner dollars for brud på copyright.

Hengivne børn

Baphomet er en dæmonisk gedebuk, bedst kendt i Éliphas Lévis illustration fra 1854, og den er blevet et symbol på satanisme. Den har en menneskekrop med bukkehoved, både mandlige og kvindelige legemsdele, ikoner for lys og mørke og i det hele taget flere ting, der skal symbolisere balance.

Éliphas Lévis illustration af Baphomet fra 1854.

Men The Satanic Temples statue af Baphomet, som de copyrightede i 2013, har ikke de udtalte kvindelige legemsdele, men til gengæld står to børn, en dreng og en pige, og kigger hengivent på dæmonen.

Når man sammenligner den med statuen fra tv-serien, er det påfaldende, hvor ens de er, men også hvor meget The Satanic Temples statue afviger fra den berømte tegning.

Øverst: The Satanic Temples Baphomet statue. Nederst: Screenshot fra The Chilling Adventures of Sabrina.(Kreditering: The Satanic Temple og Netflix).

Sammenlign med Askepot

Tegningen er så gammel, at den er offentlig ejendom (public domain), men det er den anden altså ikke.

Baphemot er en gammel legende, som gerne må afbildes, men som Jack Mirtko fra Pathoes forklarer, så kan det sammenlignes med Askepot.

Historien om Askepot er et gammelt eventyr, der findes i flere forskellige udgaver, og den bliver til stadighed genfortalt. Men hvis men laver en Askepot, der er identisk med den, som Disney tegnede i 1950, så overtrædes deres ophavsret.

Det samme er så tilfældet med Baphemot i The Chilling Adventures of Sabrina.

Satan som metafor for skepsis

I øvrigt skal det understreges, at The Satanic Temple ikke tilbeder Satan. Det er en religionskritisk og politisk aktivistisk gruppe med hjemsted i Salem, Massachusetts. Ved at bruge sataniske symboler, promoverer de egalitarisme og social retfærdighed, og de kæmper for adskillelse af stat og kirke.

De har et udtalt ønske om at skabe mere empati og samhørighed mellem mennesker.

Gruppen blev skabt i 2012, og for at fremme deres mål bruger de satiriske og teatralske midler for at udstille religiøs hykleri og gøre op med folks frygt og fordomme. De bruger Satan som et metafor for at promovere skepsis, nysgerrighed og personlig frihed.