I 1980 startede den første sæson af Så er der tegnefilm på DR. Som redaktør af det nye program skulle jeg udvælge gamle amerikanske tegnefilm, der ikke havde været vist i årevis. Nogle af dem var over 40 år gamle, og jeg må indrømme, at jeg var nervøs for, hvordan et blastert, moderne 1980-publikum modtog disse kortfilm fra Warner og MGM.

Men det gik jo godt, for filmene havde en tidløs kvalitet, og snart fik både Bugs Bunny, Tom & Jerry, Roadrunner og Droopy danske fans i alle aldersgrupper, bortset fra blandt dem, som mente, at volden i filmene var for ekstrem.

Filmene er vendt tilbage med jævne mellem, men det var været svært at finde plads til dem i det brogede tv-billede, hvor ældre materiale hurtigt sorteres fra. Det var derfor en stor fornøjelse for mig, at vi i november endnu engang fandt plads til SÅ ER DER TEGNEFILM på DR. Det blev på Ramasjang, hvor der en gang ugentlig serveres tre klassikere, som jeg har udvalgt i håbet om at de måtte falde i børnefamiliernes smag.

Modtagelsen har heldigvis været positiv, og seertallene rimelige, selvom det ikke kan matche de enorme tal, programmet havde i starten af 1980’erne.

Som f.eks. denne uges tre film:

Se filmene på DRTV her.

JERRY’S COUSIN er en vidunderlig Tom & Jerry-film, hvor Jerry får besøg af sin superstærke fætter, der gør livet for Tom endnu værre end normalt. Instrueret af William Hanna og Joseph Barbera og udsendt i biograferne i april 1951, med musik af Scott Bradley og den flittige stemmeskuespiller (og iøvrigt også komponist) Paul Frees som Jerrys fætter Muscles.

ONE FROGGY EVENING er en Chuck Jones mest berømte film – uden store stjerner, men til gengæld med en helt fantastisk plot. Hovedpersonen er en frø, som kan synge og danse – især Wild About Harry – men kun, når der ikke er publikum på. Frøen kan derfor ikke udnyttes kommercielt – og det er netop pointen i denne nærmest moralske historie. Den er fra 1955 og blev sært nok ikke nomineret til Oscar for bedste korte tegnefilm. I dag er den en klassiker. Steven Spielberg siger i en dokumentarfilm om Warner-tegnefilm at den er “the Citizen Kane of animated shorts”. Intet mindre.

DUMB-HOUNDED er en af Tex Averys tidlige film efter skiftet fra Warner til MGM – og udover at være en af hans morsomste, er den værd at notere, fordi det er i denne film, selveste Droopy debuterede. Det er den, hvor ulven flygter fra fængsel, men må sande, at fængselsbetjent Droopy er allevegne og at flugten er umulig. Filmen havde premiere i 1943 og blev startskuddet for Droopys fabelagtige karriere.

Filmene sendes på DR Ramasjang lørdag den 21.december kl. 18.10 – og ligger allerede fra fredag aften online på DRTV, hvor de ligger i en uge. Desværre forbyder reglerne i medieforliget film af denne type at ligge længere end 7 dage – reglerne siger, at programmer, der skal ligge længere, skal være produceret af en public service station, og hverken MGM eller Warner har nogensinde lavet film, der kan kaldes public service, selvom vi elsker dem og deres kulturelle værdier er mange.

Næste uges film er KITTY FOILED, SHEEP AHOY og HAPPY-GO-NUTTTY

Jeg vil forsøge at komme med info om disse film løbende. Og for dem, der måtte misse dem i denne omgang kan jeg sige, at der er købt flere visninger og at de derfor nok vil blive genudsendt i løbet af de næste to år.

[/alert]