Der er mange glemte mesterværker og sære overraskelser i krogene på de digitale filmtjenester. Men de fleste tjenesters brugerflader fokuserer på de mest kendte titler, og man skal langt ned i deres gemmer, hvis man vil finde noget spændende. Det prøver vi nu, og vi starter med et sandt mesterværk, som man kan finde på Blockbuster.dk.

THE INCREDIBLE SHRINKING MAN er en sci-fi-klassiker fra genrens store år i 1950’erne, og en af de allerbedste, med et fremragende manus af den altid spændende Richard Matheson og suveræn instruktion af mesteren Jack Arnold (Creature from the Black Lagoon, It Came From Outer Space, Tarantula).

Plottet er enkelt, men meget fascinerende, og måden, historien serveres på er både langsom og registrerende – og nervepirrende. Grant Williams spiller manden, der langsomt bliver mindre efter mødet med en mærkelig tågebanke på en sejltur. Han opdager det, da hans tøj pludselig er for stort, og langsomt må både han og hans omverden erkende, at der vitterlig er noget galt. Han skrumper.

Det er en uhyggelig tanke, og man er på alle måder med ham, når han vantro oplever sig selv være mindre og mindre. Han bliver berømt, men berømmelsen er en plage, og snart kan han ikke udføre de mest banale ting, men skal have hjælp af sin meget forstående hustru, spillet af Randy Stuart.

Hverken Williams eller Stuart hører med blandt de store skuespilnavne i Hollywoods historie, men de er begge fremragende – så aldeledes ganske almindelige, men også så ægte, efterhånden som verden synker i grus for dem.

Der er ingen monstre i filmen, og den har ikke den særlige hyggelige lidt kiksede stemning, vi elsker i så mange film fra denne genre i 50’erne. Det hele er virkeligt, og det er virkeligheden der langsomt bliver mere og mere skræmmende, når man som tilskuer indser, at ideen om at blive mindre rummer så mange skræmmende elementer, at man hellere stod ansigt til ansigt med et frådende monster.

Og jo, der er selvfølgelig et monster, for som vor desperate helt må indse i sin langsomme vej mod det allermindste, er pludselig en kattekilling og snart en edderkop væsener, han skal kæmpe mod for sit liv.

Effekterne er fremragende – de udgøres mest af alt af enorme rekvisitter, der enkelt og virkningsfuldt får verden til langsomt at blive større og mere uoverstigelig fra dag til dag. Og det er netop filmens rædselsvision. Nok bliver manden mindre….men alt andet bliver jo i hans verden større.

The Incredible Shrinking Man er et filosofisk sci-fi-gys af højeste kaliber. Der har været planer om en genindspilning, senest i 2013 med manus af Richard Mathesons søn. Den blev ikke realiseret. Til gengæld må man jo nok sige, at den fik en slags efterfølger i Honey I Shrunk the Kids fra 1989. Men hverken den eller efterfølgerne rammer samme isnende uhygge som 1957-filmen. Den er enestående, og den er hermed anbefalet.

The Incredible Shrinking Man/Manden, der blev mindre, 1957

Instruktør: Jack Arnold

Medvirkende: Grant Williams, Randy Stuart, Apri Kent

81 min.

Kan lejes eller købes for hhv. 19 og 99 kr. Blockbuster.dk