Hver søndag i de sidste 15 uger har fans af klassiske stumfilmkomedier fået et ugentligt fix af denne særlige form for visuel komik fra den velkendte stumfilm-pusher, pianist og historiker Ben Model. Sammen med sin kompagnon Steve Massa har han budt på tre gamle kortfilm, som så indledes med historisk baggrund og akkompagneres live af Ben Model på klaver.

Silent Comedy Watch Party ses over hele i verden. Det er kl. 21 dansk tid, så det er perfekt som afslutning på weekenden. Initiativet tog Ben Model, da corona-restriktioner satte ind og hans normale virke som pianist til stumfilmvisninger måtte indstilles. På fremragende vis tog han youtube i anvendelse og har på kort skabt en trofast følgeskare, der hver uge nyder hans udvalg af både velkendte film med folk som Buster Keaton og Harold Lloyd – og så Models speciale: de obskure komikere, hvis navne og film knapt er til at finde i historiebøgerne.

I søndags var det således den kvindelige komiker Wanda Wiley, som i en absurd og forrygende film spiller forfatter, der skriver en hæsblæsende og aldeles umulig historie, som hun så selv spiller hovedrollen. Hun er noteret for medvirken i 46 film ra 1924-27, og forsvandt så ud af filmverdenen. Og hun er på alle måder i charmerende og morsomt bekendtskab i filmen, der hedder A Thrilling Romance. Den leger elegant med meta-formatet og er samtidig en vittig og kærlig parodi på de klassiske seriefilm fra 20’erne, hvor kvindelige helte ofte var mere handlekraftige og akrobatiske end deres mandlige modstykker. Stjerner som Pearl White og Ruth Roland.

Ugens program bød også på en film med Paul Parrott, bror til komikeren Charlie Chase og senere instruktør af flere af de bedste Laurel & Hardy-film. Og det afsluttedes af en af mange vidunderlige Buster Keaton-kortfilm, The Scarecrow fra 1920.

Heldigis er programmet ikke kun live – det bliver liggende, så man kan se det, når man har lyst – hvad jeg hermed anbefaler på det varmeste…og husk at sende en hilsen i kommentarsporet, så Ben Model kan se, hvem og hvorfra, folk kigger med. Han gør det gratis, men man kan støtte ham via hans hjemmeside.

For mange er det blevet et fast ritual under den store lockdown. Som f.eks. historikeren Michael Tisserand (kendt for sin bog om George Herriman og Krazy Kat), som i sidste uge skrev:

“The @silentfilmmusic Silent Comedy Watch Parties are literally the only way I remember which day it is.”

Meget forståeligt, omend excentrisk…..

Silent Comedy Watch Party kan ses hver søndag kl. 21 dansk tid.

Ben Models mange stumfilmaktitiveter kan følges her, herunder udgivelser på dvd og bluray, som f.eks. den med Alice Howell, som vi omtalte her på siden sidste år.