Hver uge finder redaktionen en glemt eller overset perle, som vi gerne vil anbefale. Gammel eller ny. Succes eller fiasko. Bare noget, der er tilgængeligt, og som vi ikke synes, man skal gå glip af.

I denne uge: et par sjældne gamle juletegnefilm fra gamle dage.

Traditioner er vigtige, og vi har godt af dem – det siger bl.a. Peter Lund Madsen, som mener (iflg. dr.dk), at vores hjerner får os til at nyde det trygge med de tilbagevendende traditioner. Det gælder også From All of Us-showet.

Men det anbefales også, at vi bevarer roen, hvis vi skulle få serveret noget uventet til julemiddagen, og noget tyder på, at det kan være godt både at holde fast i – og bryde traditionerne.

Så her er et par sjældne gamle juletegnefilm, der kan ses på youtube, men som ellers ikke vises meget. De er ikke geniale – men de illustrerer, hvor godt animeret sne og julehalløj virker – det er næsten bedre end virkeligheden.

Fra 1947 stammer Santa’s Surprise: Her får vi en Famous Studios-film, hvor en gruppe børn af meget forskellig etnicitet bliver enige om, at denne jul skal julemanden have en overraskelse. Den er instrueret af den erfarne Skipper Skræk-instruktør Seymour Kneitel, men den er langt mere hyggelig og nærmest sentimental end de hårdtslående Popeye-film. Meget passende.

Seymour Kneitel var også blandt animatorerne på 1936-filmen Christmas Comes But Once a Year, instrueret af hans chef og læremester Dave Fleischer. Det er en af de såkaldte Color Classics, hvor Fleischer-brødrene legede med musik, animation og ofte ret vanvittige ideer. Filmen handler om, hvordan børnene på et børnehjem oplever julen.

Har man lyst til noget lidt særere er der en af de mindst hyggelige juletegnefilm, jeg kender. Den er ihvertfald ret grotesk, og meget morsom på sin egen bizarre måde. Det er Walter Lantz’ Merry Dog fra 1933, lavet flere år før Lantz skabte Woody Woodpecker. Hovedpersonen er hunden Pooch, men det er nu en sulten ulv, der stjæler billedet.

Teknisk er filmene måske ikke så fremragende, men de er værd at se – og jeg har ikke set dem udgivet på dvd, så youtube er det eneste sted, man kan se dem.

Glædelig jul herfra – det her skal IKKE ses som et alternativ til From All of Us – men et kuriøst supplement, hvis man vil prøve noget lidt anderledes….