Tove Jansson er kendt og elsket som mor til Mumitroldene og skaberen af det finurlige univers i Mumidalen, med alt dets pikpak af Hattifnatter, den uhyggelige og iskolde Murren, den høfligt vandrende Mumrik, hidsige lille My og meget mere.

Nu kommer de i en ny udgave, når Gutsy Animations, et finsk produktionsselskab, laver tretten 22-minutters afsnit om vennerne fra Mumidalen, der rammer skærmene i foråret 2019. Det kommer til at blive animeret i både 2D og 3D.

Instruktøren er Steve Box, der tidligere har instrueret Walter og Trofast – Det store grøntsagskup og været med til at animere Flugten fra hønsegården og flere ting med Walter og Trofast, så det kan gå hen og blive rigtig interessant. Det foreløbige artwork fanger i hvert fald den magiske og stemningsfulde stemning, der er i Mumidalen. 

Ikke nuttet, men modig og ægte

Men Jansson er mere end de elskede trolde, hvilket den populære udstilling om hendes liv og værker på kunstforeningen Gl. Strand i 2017 vidnede om: Hun var 25 år, da 2. Verdenskrig brød ud, og på det tidspunkt var hun satiretegner for det politiske tidsskrift Garm. Hun lavede spydige og latterliggørende illustrationer af Hitler, nazisterne og Stalin, hvilket bestemt ikke var uden risici.

Uroen og angsten fra krigen påvirkede også de tidligste historier om mumitroldene, og de ellers nuttede og buttede væsner var ganske tynde, havde røde øjne og var ret nervøse og bange af sig.

Smukke og fantasifulde skriverier

Derudover skrev hun også andre historier. På dansk er der de seneste par år blevet oversat og udgivet tre bøger med korte romaner og noveller: Sommerbogen, Billedhuggerens datter og i år udkom Rejse med let bagage.

Sommerbogen handler om den seksårige pige Sophia, der tilbringer sommeren på en ø i skærgården. Hun har netop mistet sin mor, og hendes mystiske og brøsige farmor tager sig af hende. Faren sidder ved sit bord og arbejder. Pigen er overladt meget til sig selv og sin fantasi, og selv om bogen emmer af lyse sommernætter, så er der også betydelig melankoli og angst.

Billedhuggerens datter er Janssons barndomserindringer. Forældrene var kunstnere og morfaren præst. Alt sammen påvirker det Tove, hvis verden udspringer i en lejlighed i Helsingfors, befolket med forældrenes skæve boheme-venner og masser af højt til loftet, både til fantasi og gesimser.

Novellesamlingen Rejse med let bagage er små skildringer om rejser, enten bogstaveligt eller i overført betydning.

Som for alle Janssons skriverier er der et gran af vemod, men den er ikke farlig – der er skønhed i angsten og det ukendte, som der bør være. Men samtidig er lykken enkel og rørende. Kendetegnende for Tove Jansson er i det hele taget det enkle, men smukke sprog.

Ny film

Hvordan hendes rørende sommerlige bog kan oversættes til det store lærred bliver spændende at se, men i hvert fald kaster den engelske instruktør Marc Munden sig over Sommerbogen. Han har tidligere instrueret den oversete tv-serie Utopia og er lige nu ved at lægge sidste hånd på en ny filmatisering af The Secret Garden.

Optagelserne af The Summer Book, som titlen kommer til at være, går i gang til næste år i Finland, og det er Julie Walters, kendt som Rons mor Molly Weasley i Harry Potter-filmene, der skal være den sære, men seje farmor.

Det kan godt blive rigtig interessant, og ellers kan alle bøgerne anbefales varmt. De er ikke som sådan illustrerede, men som den billedkunstner, Jansson var, er der meget naturligt nogle små udsøgte vignetter, der ledsager teksterne.