Peter Porker, alias Spider-Ham, havde en lille, men markant birolle i mesterværket Spider-Man: Into the Spiderverse sidste år – og nu er han så klar med sin første korte solofilm. Den er med på bluray-udgaven af Spiderverse-filmen, men nu er den også ude gratis online, så alle kan være med.

Caught in a ham er en fire minutter lang kortfilm, der trækker kraftigt på traditionerne fra Warner Bros’ Looney Tunes, og det er jo også logisk, for i Spiderverse er han tegnet, så han har mange ligheder med Warners klassiske Porky Pig, eller Pelle Gris, som vi kender ham herhjemme.

Det er endnu engang John Mulaney, der har indtalt Peter Porkers stemme i en historie, hvor grisehelten kæmper med to store problemer: han forsøger at spise en hotdog (bare rolig, siger han, den er lavet af oksekød) og at finde et passende navn til sin nye onde superskurke-modpart. Det er morsomt serveret – selvom blanding af moderne, Svampe-Bob-agtig animation og udprægede 50’er-Warner-gags ikke er lige harmonisk hele vejen. Der stjæles åbenlyst gags fra f.eks. Chuck Jones Daffy-Bugs Bunny-tvekampe, samtidig med at der er Tex Avery/Robert Clampett-agtige metagags, hvor skærmopsætningen blander sig i handlingen. Det er en god vits, men ikke et epokegørende mesterværk, og man kan måske nok tillade sig at tvivle på, om der er mere krudt i Peter Porker som tegnefilmserie-figur.

For mange vil den gode Spider-Ham nok være et nyt bekendtskab, en af de mange gode overraskelser i Into the Spiderverse. Men en del Marvel-fans vil nok huske, at han har mange år på bagen som lettere bizarts spinoff i Marvels tegneserieunivers. Her debuterede han i 1983 i et solohæfte, der snart blev fulgt af løbende historier. De foregår på i et alternativt univers, hvor alle figurer er superhelt i funny animal-versioner. Hans skabere er Larry Hama, Tony Falco og Mark Amstrong.

Som superhelteparodi har Spider-Ham haft mange roller i forskellige Marvel-sammenhænge – og så populær har han været, at der i 2010 udkom et 25 års jubilæumshæfte med ham.

Den nye film er muligvis starten på en hel serie – og ihvertfald et tegn på, at Sony, der jo har rettighederne til Spider-Man-universet, ikke har tænkt sig at ligge på den lade side hvad angår udvikling af nye film.

Spider-Ham: Caught in a Ham

Instruktør: Miguel Jiron