Hver uge finder redaktionen en glemt eller overset perle, som vi gerne vil anbefale. Gammel eller ny. Succes eller fiasko. Bare noget, der er tilgængeligt, og som vi ikke synes, man skal gå glip af.

I denne uge: Laurel & Hardy

Mens filmen om Stan Laurel & Oliver Hardys sidste turné i England i 1953 vises over hele landet og heldigvis har fået megen fortjent ros og stor opmærksomhed, er det helt oplagt at vende blikket den rette vej – mod parrets rigtige film, som forhåbentlig nu får en lille renæssance. En oplagt mulighed for at gense de bedste – eller måske tilmed vise dem til andre, så flere kan få øjnene op for deres tidløse, ofte helt geniale film.

Mest oplagt er det selvfølgelig at købe den omfattende 21-disc-samling, der udkom i 2004, som stadig fås flere steder, ofte ret billigt. Men vil man gerne starte med bare at streame, har Amazon Prime et ret stort, omend kaotisk udvalg af film, som mest omfatter deres tidlige stumfilm, et par af kortfilmene med lyd og et par sammenklip-film. Kopierne er sjældent særlig gode, så hvis man ved synet får lyst til at opgradere, er det DVD’erne, man skal have fat i. Bluray-versioner er kun ganske få endnu, som f.eks. denne samling med 5 fremragende spillefilm. – og så parrets svagere film fra starten af 40’erne – de kan ses, men det er ikke Stan & Ollie i topform. Hør mere om dem i denne episode af  Stegelcast, hvor Gøg & Gokke-specialisten Brian Iskov er med.

Amazon Primes udvalg er som sagt rodet og tydeligvis samlet fra distributører, der ikke har bekymret sig så meget om teknisk kvalitet eller hvorvidt filmene var komplette.

Men der er nogle absolutte perler imellem, som sagtens kan ses i disse versioner. Selv i ikke totalt restaurerede udgaver er de to komikere en fornøjelse. Her er et par udvalgte fra Amazon Primes tilbud:

TONEFILM MED GØG & GOKKE PÅ PRIME:

LAUREL & HARDY CLASSICS: THREE HILARIOUS MOVIE SHORTS

Indeholder 3 kortfilm – alle fra 1930.

“Brats” – hvor de spiller deres egne sønner. En absurd film!

“Hog Wild” – hvor de skal sætte en radioantenne op på taget.

“The Laurel & Hardy Murder Case” (1930) – en parodi på de klassiske “old house mysteries” med mord, oplæsning af testamenter ved midnat og skumle hændelser. Forrygende – og lidt længere end de sædvanlige kortfilm (ca. 30 min).

STUMFILM MED GØG & GOKKE PÅ PRIME:

THE FINISHING TOUCH (1928)

Klassisk slapstick med uforlignelig timing. Et parcelhus skal bygges. Intet lykkes.

BIG BUSINESS (1929)

Et af deres største destruktionsorgier, da James Finlayson forsøger at afvise dem, da de tilbyder ham et juletræ. Det skulle han ikke have gjort.

LIBERTY (1929)

Rendyrket højdeskræksgys i Harold Lloyd-stil – på et byggeri højt over Los Angeles. Mange har denne som deres absolutte favorit.

DOUBLE WHOOPEE (1929)
En af mine favoritter – en mindre kendt stumfilm, hvor de er hotelportierer på et stort luksushotel. Alt foregår i lobbyen, og blandt de medvirkende er en ung Jean Harlow, der siden blev superstjerne.

For den ambitiøse fan er denne dvd-boks uundværlig.

21 discs med alle deres film for Hal Roach (næsten) i fantastisk flot kvalitet. Er man til de kolorerede udgave, kan de også ses her. Men ægte fans ser ikke Gøg & Gokke i kunstige farver….

Men der er også mindre samlinger, som f.eks. denne med de fleste af deres bedste lange spillefilm.

På Youtube er der mest klip fra filmene – og så dem, der er public domain, som f.eks. den ret fremragende The Flying Deuces (1939):