Det er 100 år siden, Harold Lloyd klatrede op ad facaden på stormagasinet i klassikeren Safety Last! Filmen blev en gigantisk succes og klatreturen blev den sande betydning af det misbrugte ord “ikonisk”. Billedet af den desperate Lloyd i kamp med tyngdekraften – især, da han hænger på uret – er et af filmhistoriens stærkeste og oftest brugte – ét af dem, der siger FILM.

Lloyd fødtes i Nebraska i 1893: Han blev tidligt betaget af teater og skuespil, og flyttede som 20-årig til Los Angeles for at prøve lykken i den spirende filmindustri. Her mødte han den jævnaldrende Hal Roach, som var i færd med at samle folk til de korte farcer, han drømte om at lave. Farcerne var noget af det, der solgte bedst, både i USA og internationalt – et bugnende marked, men proppet med konkurrende studier.

Både Lloyd og Roach synes tidligt at have opdaget, at mens der selvfølgelig var bud efter vanvittige slapstick-film med masser af fysisk komik, var der brug for at udvikle genren og dyrke figurer, personlighed og mere elegante gags. Chaplin beviste det med sin kometagtige popularitet fra 1914, og et par år senere lancerede Roach og Lloyd den figur, der skulle blive Harold Lloyds: den bebrillede unge mand med det ukueligt optimistiske syn på tilværelsen – noget helt andet end Chaplins vagabond.

Efter en hel stribe meget succesrige kortfilm valgte Lloyd i 1921 at rykke op i spillefilm-ligaen. Chaplin havde netop med stor succes vist, at det kunne lade sig gøre at lave komik, der holdt i 75 min – i The Kid – og Lloyds succes var på samme niveau med filmen Grandma’s Boy.

I flere af sine korte film, som f.eks. Never Weaken, havde Lloyd dyrket højdeskræk-gyset: USA var fyldt med nybyggede skyskrabere, og det var naturligt at lege med frygten for at falde ned fra 25.etage.

I Safety Last! gjorde han højdeskrækken til filmens klimaks. En fantastisk sekvens, som nu – 100 år efter – stadig virker uhyggelig – og uhyggeligt morsom.

Safety Last! blev Lloyds hovedværk. Instrueret af Fred Newmeyer og med Mildred Davies som Lloyds kæreste (de var gift i privatlivet) er den en uimidståelig og forrygende film – velkonstrueret, godt fortalt og med Harold Lloyds perosnlighed som bærende kraft.

Harold Lloyd døde i 1971, 77 år gammel, men hans arvinger har holdt liv i myten og hans film distribueres stadig på DVD og Bluray. Criterion udgav således i 2020 en smukt restaureret udgave af Safety Last!, og de har flere af hans film i kataloget

Hør og se mere i denne udgave af Stegelcast:

Safety Last!, USA 1923

Instruktør: Fred C. Newmeyer og Sam Taylor

Medvirkende: Harold Lloyd, Mildred Davies, Bill Strother, Noah Young, Westcott Clarke

Dansk titel: På Vej Til Den Syvende Himmel – dansk premiere 10.januar 1924

Fås på Bluray fra fx Laserdisken