Der er så mange fremragende tegneserier, man aldrig hører om. Både nye og gamle. Så her er en mission: I denne og flere kommende Stegelcast ser vi på den slags serier, der enten er glemt, eller måske aldrig rigtig har fået den opmærksomhed, de fortjener. Vores kloge lyttere kender dem sikkert, mange af dem, men så kan vi måske inspirere til genlæsning…

Sammen med min gamle ven Ole Knudsen, som jeg lavede Gyldendals Tegneserieleksikon sammen med i starten af 90’erne, ser jeg på glemte tegneserier – vi har hver tre med, som vi så viser hinanden og snakker om. Lyt med – her er lidt billeder fra dem, vi har med i denne udgave.

SAM’S STRIP (1961-63)

Dagstribe af Mort Walker – om en mand, der har en tegneserie – meget indforstået og vittig.

 

FOX AND CROW (1945-65)

Funny animal-serie bygget over en tegnefilmserie af Frank Tashlin. Ræven og kragen (Mix og Max, på dansk) slås, men også her bryder de den fjerde væg.

 

BUILDING STORIES (2012)

Den dybt excentriske og originale Chris Ware har lavet en tegneserie i en kæmpe æske med masser af forskellige vinkler på historien om en ensom kvinde. Mesterværk!

 

ROCKETEER (1982)

Den oprindelige album-udgave af Dave Stevens “superhelt” Rocketeer – en gammeldags serie af en moderne tegner. Blev også til en film – med beskeden succes. Synd.

 

BLACK HAMMER (2016)

Fantastisk minisere af Jeff Lemire om en gruppe superhelte fra 50’erne, der er fanget i fremtiden. Tegninger af Dean Ormston.

 

WILLY PAA EVENTYR (1941-47)

Harry Nielsens oprindelige udgave af den mest berømte danske adventure-serie (men ret ukendt i dag) er netop udkommet samlet – gammeldags – men virkelig topklasse.


FAKTA

Ole Knudsen er til daglig forlægger (på Gyldendal), men derudover en stor kender af både litteratur, musik og tegneserier. Sammen med Jakob Stegelmann og Kristoffer Mogensen (død 2009) lavede han Gyldendals Tegneserieleksikon i 1992. Han er stor Batman-fan, men har i øvrigt en forkærlighed for obskure tegneserier. Han har en komplet samling af Illustrerede Klassikere (hvorfor han kan handlingen i alle store romaner, uden nødvendigvis at have læst dem alle sammen). Og så er han den ene af de to skabere af årets faste litterære jule-begivenhed: Lokumsbogen.

Her kan man købe de serier, vi taler om:

Sam’s Strip

Kan findes hos Amazon her.

Fox and The Crow

Ikke genudgivet. Skal findes antikvarisk: på amerikansk i Reel Screen Comics, på dansk i FLAX (1969-71)

Building Stories

Kan findes hos Faraos Cigarer her.

Rocketeer

Skal findes antikvarisk.

Black Hammer: Secret Origins

Kan findes hos Faraos Cigarer her.

Willy paa Eventyr (1941-47)

Kan findes hos Forlaget Fabel her.