Før Netflix, dvd og bluray – var smalfilmen. Folk filmede sig selv og familien på ferie – og plagede deres gæster med de rystede optagelser. Men til super 8 filmfremviseren kunne man jo også få fantastiske rigtige film. Kopier af gamle komedier, tegnefilm og gysere – komplette kortfilm eller hele spillefilm, der var klippet ned til 9 eller 15 min.

I Stegelcast har Jakob Stegelmann besøg af Andreas Nederland – sammen har de dyrket super 8 filmene i mange år. Jakob havde tilmed en butik, hvor han solgte dem – helt tilbage i 70’erne. Og Andreas har på loppemarkeder skaffet sig en samling.

Nu mødes de jævnligt og viser hinanden perlerne fra samlingerne – lyt med, når de dykker ned i super 8 filmenes vidunderlige verden.

 

FAKTA

Super 8 formaet opstod i 1960’erne som en forbedring af det allerede populære 8mm-format. Det var i mange år det foretrukne hjemmebiograffilm-format, og man kunne købe mange store filmklassikere på super 8. Hvis man var rig, kunne man tilmed købe komplette film.

Mange udgivere kæmpede om markedet – både store selskaber som Universal, MGM og Walt Disney. Men der var også mindre udgivere, som sørgede for at de særeste ting udkom.

Super 8 levede til starten af 1980’erne, hvor video havde overtaget hjemmebiografen. Men inden formatet forsvandt nåede der at udkomme film som Star Wars, Close Encounters of the Third Kind og Superman the Movie, alle i 16-18 minutters-udgaver.

Super 8 var dyrt – en 16 minutters udgave af en ny film kostede mellem ca. 350 kr. Og fik man fingre i en komplet film, var det til priser på mellem 1000 og 3000 kr. Grease kostede 2500 kr.

Super 8 blev også brugt af mange filmamatører – Spielberg lavede sine første film med formatet. Og han redigerede faktisk også selv den forkortede version af Close Encounters, man kunne købe, da han var blevet en filmgigant.

Når man i 70’erne så film på fly, var det også nogle store super 8 filmruller, blev afviklet fra flyenes loft.

I dag kan finde filmene brugt på loppemarkeder – eller hos professionelle brugtforhandlere. I Holland er der super8warehouse.com, men amerikanerne har Phil’s Vintage Films  8mm16mmfilms.com

Men de er dyre, for de er ved at være sjældne. Meget sjældne.