Så er jeg heldig at have Hans Perk med i studiet, så vi igen kan snakke om Disney. Og vi har jo valgt at tale om de tidlige kortfilm fra 30’erne, for dem synes vi begge så godt om – og de får ikke altid samme opmærksomhed som de store klassikere.

Vi starter med de to udgaver af H.C.Andersens Den Grimme Ælling, som blev lavet både i 1931 og 1939 – og som derfor også er en oplagt måde at se, hvor meget Disney-folkene havde lært sig i den mellemliggende periode.

Vi gennemgår filmene, taler om produktionen, om flere af de vigtigste involverede kunstnere og deres arbejde – og om den udvikling, Disney-studiet var igennem.

Blandt dem vi taler mest om – eller: som Hans Perk fortæller mig om, for hans viden er enorm, er instruktøren af 1931-udgaven,  Wilfred Jackson, også kendt som Jaxon, som man kan læse mere om i bogen Disney Legend: Wilfred Jackson. Instruktøren af 1939-udgaven er også spændende: Jack Cutting var både animator og instruktør, og senere ansvarlig for international dubbing. Ham Luske var co-director, så ham fortæller vi også om.

Andre væsentlige folk, vi nævner, er Dick LundyBen Sharpsteen, David HandAl HurterJohn CannonJack King – og sørme også selveste Milt Kahl, den legendariske animator, der også havde en finger med i spillet i Ugly Duckling fra 1939.

 


FAKTA

The Ugly Duckling (1931)

Instruktør: Wilfred Jackson

The Ugly Duckling (1939)

Instruktører: Jack Cutting, Ham Luske

 

Begge film er med på dvd-sættet Walt Disney Treasures: Silly Symphonies, som er udgået, og derfor røget voldsomt op i pris. Man kan få den tyske og italienske udgave på Amazon endnu.

 

Bogen om Wilfred Jackson er af Ross Care. Den hedder Disney Legend Wilfred Jackson – A Life in Animation og den kan bl.a. købes hos Amazon

Hans Perks blog med spændende Disney-info er også værd at besøge!