En sær lille tegnefilm fra 1947 var Lars von Triers inspiration til Dancer in the Dark. Den er blevet restaureret og er udkommet på blu-ray i samlingen Technicolor Dreams.

Filmhistorikeren Peter Schepelern har påvist flere af de lidt besynderlige inspirationskilder i von Triers univers, og tegnefilmen The Enchanted Square fra 1947 er én af dem. En ekstremt sentimental film om en lille blind pige, der bruger sin fantasi til at forestille sig en smuk og eventyrlig verden midt i storbyens larm. Men det giver god mening – flere af elementerne i The Enchanted Square kan genfindes i Dancer in the Dark.

Bluray-udgivelsen er fra det meget aktive firma Thunderbean Animation. De har specialiseret sig i at restaurere og udgive sjældne gamle tegnefilm produceret på for længst glemte og lukkede studier. Og den nye bluray-samling er da også fyldt med film, der ikke har været set i årevis. Som for eksempel den tidlige Walter Lantz-film The Bandmaster med figuren Oswald the Lucky Rabbit, som Lantz havde arvet fra Walt Disney, der opfandt ham, men måtte indse, at hans arbejdsgivere Universal havde rettighederne.

Disken rummer også to film med Tom & Jerry, men det er altså i den oprindelige udgave, da de var mennesker – en høj og en lav – i en serie tegnefilm fra New York-studiet Van Beuren. Filmene hedder The Magic Mummy og A Swiss Trick fra henholdsvis 1933 og 1931. Det er film med enkle gags og uden de store overraskelser, og stilen er den, vi i dag genkender fra Cuphead-spillet. På disse film var Joseph Barbera assistent, og da han i 1940 begyndte sit makkerskab med William Hanna, skulle de finde på navne til en kat og en mus, de havde opfundet – og Barbera greb i hukommelsen og snuppede navnene fra de gamle film.

Der er også en sjældent set animeret udgave af The Wizard of Oz fra 1932, produceret af Ted Eshbaugh. Den er fantastisk flot restaureret i fine Technicolor, men den er meget ujævn og ret usammenhængende.

Meget mere fascinerende er kortfilmen Mendelssohn’s Spring Song, skabt af animtoren Cy Young. Filmen er en lille musikalsk sag uden handlingen, og dens effekter – vand, blæst, regn – er så forholdsvis overbevisende, at Walt Disney hyrede instruktøren kort efter. Han blev en af Disney studiets første effektanimatorer – og stod blandt andet for de smukke natureffekter i Bambi.

Technicolor Dreams er med andre ord en fin lille disk for samlere – det er tegnefilm, der kræver, at man tager tiden og deres produktionsforhold i betragtning.

 

Technicolor Dreams and Black and White Nightmares

Bluray-producer: Steve Stanchfield

Udgiver af Thunderbea Animation

Indeholder filmene:

Dolly Doings (1917)

The Wrong Truck (1920)

Alice Rattled by Rats! (1925)

Playing with Fire (1925)

Goldilocks and the Three Bears (1928)

Mendelssohn’s Spring Song (1931)

The Bandmaster (1931)

The Snowman (1931)

A Swiss Trick (1931)

The Wizard of Oz (1932-33)

Tea Pot Town (1935)

The Magic Mummy (1933)

To Spring (1936)

The Enchanted Square (1947)

Vi købte den hos amazon

Men check også Thunderbeans eget website.