Han lavede mange fremragende kortfilm, og det er selvfølgelig meget subjektivt at udnævne én af dem til den allerbedste. Men jeg har absolut yndlingsfilm blandt Tex Averys, og den er med i SÅ ER DER TEGNEFILM i denne uge – online på DRTV fra 25/1-31/1-2020.

LITTLE RURAL RIDING HOOD – eller LANDULVEN OG BYULVEN – er fra 1949, instrueret af Tex Avery og skrevet af Rich Hogan og Jack Cosgriff. Det er en fantastisk variation over den gamle dyrefabel fra Aesop om den naive landmus, der kommer til byen og korrumperes af livet dér.

Men Avery har udskiftet musene med ulve, og nu handler det om drifter – og den kiksede, men ekstremt dameglade landulv, der skal besøge sin smarte fætter fra byen. Her møder han den lækre korpige, hvis sang og dans han reagerer meget brunstigt på.

Alle gagsene i natklubscenen referer til hans uhæmmede seksuelle trang, og det er dem, der senere blev kopieret i Jim Carrey-filmen The Mask.

Men filmens punchline er, at den avancerede, civiliserede og smokingklædte byulv bag sit kontrollerede ydre er ligeså styret af sinre drifter. Det viser han, da han kommer med fætteren hjem og ser pigen på landet. Hans reaktioner er de samme.

Det er en både vittig, ligefrem og på alle måder moden afdækning af de drifter, der ligger bag vores civiliserede ydre. Og på en måde en simpel og meget præcis forklaring på mange af de forviklinger, kønsdriften afføder for det tæmmede menneske. Og så er det visuelt forrygende med animation af den mest groteske art.

Filmen har fremragende musik af Scott Bradley – og hvis man synes at landulven lyder lidt ligesom Fedtmule….har man ret, den er nemlig indtalt af Fedtmules stemmeskuespiller, den legendariske Pinto Colvig.

De to andre tegnefilm i ugens program er en Tom & Jerry-klassiker, MILLION DOLLAR CAT, af Hanna & Barbera selvfølgelig, og en suveræn Road Runner-film af de senere, 1961, af Chuck Jones, igen…selvfølgelig.

Se programmet her – udløber (desværre, jeg ved det irriterende, men det er politikerne bag medieforliget, der har bestemt det):

https://www.dr.dk/drtv/episode/saa-er-der-tegnefilm_160610

At regnskabsføreren (og produceren) Fred Quimby står som ansvarlig for de to MGM-film er stadig en torn i øjet på animationsfans. Han havde intet med filmene at gøre, han var bare chefen, og de gange han modtog Oscars nævnte han ikke, hvem der havde lavet filmene. Han var det absolut modsatte af en hædersmand .

SKRIV FAKTA HER!