Længe før Disney-studierne gik i gang med The Aristocats lavede Chuck Jones en kort tegnefilm med samme ordspil. Det var i 1943, et årti før hans mere kendte klassikere fra 50’erne og 60’erne, og fra en periode, hvor han stadig arbejdede i en meget blød, rund streg. The Aristo-Cat er efter min mening en af hans allerbedste film, med et fremragende manus af Tedd Pierce og forrygende, udtryksfuld animation af bl.a. Robert Cannon, Rudy Larriva og Ken Harris.

Den er fantastisk morsom – og man kan opleve den i denne uges udgave af SÅ ER DER TEGNEFILM, som sendes på tv DR Ramasjang lørdag den 4/1 kl. 19.00, men som kan streames i 7 dage fra fredag på dette link: https://www.dr.dk/drtv/episode/saa-er-der-tegnefilm_148837

The Aristo-cat har en unavngiven, stærkt forkælet overklasse-kat i hovedrollen – en kat, der går i panik, da butleren forlader hjemmet og den pludselig skal skaffe føde selv. Den ved, at den skal have fingre i en mus, men hvordan ser en mus ud? Et genialt gag, som filmen udnytter maksimalt.

Filmens egentlig hovedpersoner er dog de to mus, Hubie & Bertie, som Chuck Jones og Tedd Pierce opfandt til denne film – de blev aldrig superstjerner, men fik som makkerpar mange fine roller siden. Et ekstra plus er at deres unikke stemmer ikke er indtalt af Warners faste stemme-guru Mel Blanc, men af to af Warner-studiets vigtigste manuskriptforfattere og idéfolk, Tedd Pierce og Michael Maltese. To, hvis stemmer man ellers sjældent hører.

Chuck Jones og Michael Maltese

Dette SÅ ER DER TEGNEFILM byder også på en klassisk Tom & Jerry-film, Litlle Quacker fra 1950. Her er også en vigtig stemme-præstation, nemlig natklubkomikeren Red Coffey, der har indtalt ællingen. Og så får vi en helt-efter-nogen Tex Avery-western-parodi med Droopy, Homesteader Droopy fra 1954.

Red Coffey, manden bag ællingen i Tom & Jerry-filmene