The Room er berømt og berygtet for at være én af verdens dårligste film. Og snart bliver den verdenskendt, når dens kaotiske produktion beskrives The Disaster Artist med James Franco. Den har dansk premiere i februar 2018, så der er endnu tid til at se originalen.

I min filminteresserede omgangskreds er der dog meget delte meninger om, hvorvidt den er så dårlig, at den bliver god.

Det er der jo flere film, der er. For eksempel Ed Woods film Plan 9 From Outer Space og Glen or Glenda, men også film som Mommie Dearest, Troll 2, Giant Spider Invasion og senest Sharknado-filmene.

Men er The Room i den kaliber, eller er den bare en langtrukken pine?

Tommy Wiseau

Flere fortæller, at de har kæmpet sig igennem den, men aldrig mere skal se den. Mens mange andre venner ser den ofte og ligefrem dyrker den.

De er blandt nogle af dem, der smutter ind i Husets biograf i Magstræde i København, for her er der hver den første fredag i måneden to visninger af The Room.

Og det var sådan, jeg selv stiftede bekendtskab med den vanvittige film; skrevet, instrueret af og starring Tommy Wiseau, der nok tager prisen for at være den særeste mand, jeg nogensinde har set på et filmlærred.

Håret er langt og farvet sort, og hans ansigt knoklet på en ganske sær måde, der gør hans alder ligeså ubestemmelig som hans løjerlige accent. Han griner så ofte og så kunstigt, at man bliver lidt utilpas. Som manuskriptforfatter og hovedrolleindehaver formår han ikke at skrive eller levere en realistisk dialog eller udvikling, om så hans liv afhang af det.

Historien kort fortalt: Johnny – spillet af Tommy Wiseau – dater Lisa, som ender med at knalde med Johnnys bedste ven Mark. Og faktisk er der ikke meget mere handling i den 1 time og 39 minutter lange film, der ville have været meget kortere, hvis ikke der blev kastet med en amerikansk fodbold hele tiden…

Katastrofekunstneren

En af mine veninder hev mig med i Huset – det var trettende gang, hun selv skulle se Tommy Wiseaus Johnny.

Så jeg var i trygge hænder. Men jeg er ikke i tvivl om, at jeg også havde haft stor fornøjelse af filmen, hvis min ledsager havde været en noob ligesom mig. For den lille, spøjse biograf var fyldt til randen med begejstrede The Room-connoisseurs.

Det er intet under, at filmen er blevet kult. Da Tommys rolle Johnny på et tidspunkt buser ud på taget, mens hans råber en monolog til sig selv, men i næste nu ser sin bedste ven og totalt skifter udtryk og helt cool siger ”Oh, hai Mark,” døde jeg lidt af grin. Det er virkelig sort!

Den scene – og den absurde tilblivelse af den, for det krævede massevis af retakes, før Tommy Wiseau fik ramt den rigtige replik – er første teaser for filmen The Disaster Artist. Filmen er baseret på bogen af samme navn, som er skrevet af Greg Sestero – ja, ham der både spiller og ER rigtig ven med Tommy Wiseau – og den har James Franco i hovedrollen som Tommy Wiseau.

Den har dansk premiere 1. februar 2018, men de foreløbige udmeldinger er, at den er fremragende – et tragikomisk og rørende portræt af en excentrisk mand og et umage venskab.

Pudekamp og skekastning

Dét, der gør The Room til så skæg en oplevelse (i Huset), er de mange traditioner, der er forbundet med filmen.

Én ting er, at folk råber de latterlige replikker op mod lærredet. Det er svært at være med til, når man ikke kender filmen – men manuskriptets håbløsheder bliver udstillet på bedste vis, der er meget inkluderende. Der er nogle meget lange og latterlige sexscener, hvor der blandt andet leges pudekamp, og til det formål er der udleveret puder til publikum, som begynder at kaste med dem.

Og det er ikke det eneste, der bliver kastet med. I Johnny og Lisas lejlighed er der en del billeder, men produktionsteamet gjorde sig aldrig den umage at udskifte stockbillederne i rammerne med forskellige fotos – så derfor er der billeder af … skeer. Når man ser et skebillede, hujer folk ”spoon” og kaster med plastikskeer.

Folk bliver ikke introduceret, og en person spilles vist nok af en anden skuespiller lige pludselig – men det er lidt uklart, fordi de ikke rigtigt bliver præsenteret.
Og så er der alle de mærkelige skud af Golden Gate Bridge – hvor folk råber ”go go go!” – og tilfældige optagelser fra San Francisco, hvor folk brøler ”Meanwhile in San Fransisco!”

Hvordan alle disse traditioner er opstået – og efter sigende er ret identiske fra land til land – er uvist. Men det er skægt!

14 år siden premieren – og stadig udsolgt

Tommy Wiseau skød selv seks millioner dollars i projektet – som han efter sigende har tjent ved at importere læderjakker – og så var der en enkelt billboard-reklame for filmen på Sunset Boulevard i Los Angeles med Tommy Wiseaus mærkelige og fascinerende ansigt på. Den stod der i fem år.

En enkelt mand var så begejstret for den vanvittigt ringe film, da den havde premiere i 2003, at han sagde til til sine venner, at de skulle komme og se den, og de fik også deres venner med på vognen, og sådan opstod der hurtigt faste midnatsvisninger af filmen i Los Angeles, der siden spredte sig i USA og også til Europa.

Og der er nærmest altid udsolgt i Huset den første fredag i måneden, når The Room bliver vist kl. 19 og 21.30.

Traileren til The Room

Traileren til The Disaster Artist

 

Husets biograf

Udover at vise The Room fast hver måned, så er der også andre fast tilbagevendende begivenheder.
Der bliver for eksempel ofte vist Rocky Horror Picture Show og The Sound of Music som sing-a-long, og The Big Lebowski bliver vist som DRINK-a-long – ja, du får en white russian, hver gang The Dude også gør.

Desuden vises der også film i forbindelse med festivaller og særarrangementer, så det kan godt betale sig at tjekke deres hjemmeside ud.