Én af Stephen Kings bedst sælgende bøger – og min personlige favorit sammen med Det Onde – er Opgøret, eller The Stand, som den hedder på originalsproget. Det er en mastodont-bog på knap 1100 sider – og ikke en side for meget!

Bogen blev lavet til en miniserie i 1994 på fire afsnit, som har nogle kvaliteter, særligt i form af et godt cast med Gary Sinise, Miguel Ferrer, Molly Ringwald og James Sheridan. Men den var enormt amputeret, trods en samlet spilletid på seks timer. Så derfor er det glædeligt, at der nu kommer en serie på 10 afsnit på platformen CBS All Access, som også står bag Star Trek: Discoveries, som vi herhjemme har kunnet se på Netflix.  For historien er så omfattende, at den absolut kan bære mange timers tv.

Skrev til King, da forældrene havde brændt bogen

Josh Boone (En flænge i himlen og The New Mutants) og Ben Cavell skal skrive serien og være executive producere, og Boone skal også instruere afsnittene.

Hvordan det bliver, er jo ikke til at gisne om endnu, men han har i hvert fald en utrolig og sympatisk kærlighed til bogen – og en vidunderlig anekdote i den forbindelse:

Som 12-årig læste Josh Boone bogen, men da hans baptist-forældre opdagede det, brændte de den. Det skrev han så til Stephen King, som  kvitterede ved at sende ham flere bøger.

”Jeg er begejstret og meget tilfreds med, at Opgøret får et nyt liv. De folk, der er involveret, er folk, der ved præcis, hvad de gør – manuskripterne er dynamite. Det har potentiale til at blive virkelig spændende og mindeværdigt. Jeg tror på, at serien vil tage seerne med til en verden, de virkelig ikke håber kommer til at ske,” har Stephen King sagt til Variety.

Bedste skurk i forfatterskabet

Det er en apokalyptisk gyser/fantasy-fortælling. Stort set hele jordens befolkning er blevet udryddet, da en menneskemanipuleret influenza-virus slipper ud af karantæne. Kun 1% overlever, og skjulte kræfter sørger for, at de overlevende ubevidst bliver drevet sammen i to grupper: De gode og de onde.

I bogen er det gode symboliseret ved den 108-årige Moder Abigail, mens det onde personificeres af Stephen Kings bedste skurk, den karismatiske Randall Flagg, også kendt som ”Den sorte mand”. Det er første gang, han optræder i forfatterskabet, men han er blandt andet også med i The Dark Tower-serien under alter egoet Walter o’Dim, og i det hele taget en forbipasserende indflydelse på flere af Kings bøger.

Walter o’Dim blev spillet af Matthew McConaughey i Nikolaj Arcels filmudgave af The Dark Tower, men inden han blev castet i den rolle, havde King selv udtalt, at han godt kunne se McConaughey spille Flagg, hvis Opgøret blev filmatiseret.

Endnu er der ikke nogen skuespillere tilknyttet serien, så det bliver spændende at se, hvem der skal spille Stuart Redman, Frances Goldsmith, Nick Andros og alle de andre elskede karakterer.

Bogen udkom i 1978 og var baseret på Kings novelle Night Surf. Den oprindelige bog var blevet skåret betragteligt ned efter ønske fra forlaget. I 1990 udkom den så i en (efter sigende) komplet og ubeskåret version med knap 400 sider ekstra.

Trailer til den gamle serie: