Publikum krævede en fast, stor produktion af westerns i biografernes storhedstid. Hollywood leverede varen, og mængder af  stuntmen, ryttere og adrætte actionskuespillere fik chancen – også selvom de måske ikke umiddelbart var de store skuespillere. Et stålsat blik og evnen til at ride, skyde og slås var det vigtige.  Vincent Markowski var en dygtig stuntman – og med sit nye navn Tom Tyler fik han i 1926 chancen for at blive cowboyhelt.

Det gik godt: I en lille håndfuld film leverede han varen som helten med den hvide hat og producenten var tilfreds. Det var for øvrigt Joseph Kennedy, benhård forretningsmand og far til den senere præsident Kennedy.

Kort efter Tylers debut blev tonefilmen en realitet, men heldigvis var han stemme dyb og klar – og selvom han leverede replikkerne ret kejtet, blev han godtaget og ikke sorteret fra som mange andre stumfilmstjerner.

For flere forskellige selskaber indspillede Tom Tyler mængder af westerns i løbet af 1930’erne. Mange af dem var ret primitive, for budgetterne var små, men de er fyldt med action, og så har mange af dem den særlige lidt rå og upolerede stil, der gør, at man nærmest synes de er realistiske. Historierne er meget ens – og de varer sjældent mere end en time. Men Tyler er en af de mest overbevisende af de klassiske B-film-cowboys, og han virker på én gang dybt alvorlig – og sært ironisk overfor det hele. Man mærker, at Vincent Markowski godt ved, at Tom Tyler bare er for sjov – en stuntmand, som pludselig er midtpunkt.

Jeg har nogle favoritter fra den tid: Born to Battle, The Silver Bullet og Cheyenne Rides Again. Alle fyldt med den særlige, støvede wild west stemning, som bygger på myten om det vilde vesten.

Tom Tyler fik mere øvelse – og blev en bedre skuespiller. Store instruktører hyrede ham til markante biroller, og han er imponerende nok på rollelisten i mesterværker som Gone With the WindStagecoach, The Grapes of Wrath og en af de bedste 2.Verdenskrigs-film nogensinde, They Were Expendable. I andre cowboystjerners film gav han den pludselig som skurk – og den smilende Tom Tyler blev nu ondt skulende og ret overbevisende, f.eks. overfor Randolph Scott i Badman’s Territory.

Ved siden af cowboy-rollerne markerede han sig også som den første superhelteskuespiller nogensinde. I den legendariske Adventures of Captain Marvel leverede han en flyvende usårlig helt, der var så overbevisende, at den stadig fungerer.

Kort efter spillede han også Fantomet, i en anden serial: The Phantom.

Hans karriere sluttede, da han fik konstateret en alvorlig gigtsygdom. Man kan se ham i små roller i både biograf- og tv-westerns i starten af 50’erne, men sygdommen fik desværre bugt med ham, og han døde som 50-årig i 1954.

Mængder af hans film kan fås på dvd – og vil man bare tage et forsigtigt kig ind i hans verden, den helt enkle og primitive b-western fra 30’erne, kan man søge efter på ham youtube. For selvom de færreste kender ham i dag, er Tom Tyler ikke glemt af westernfans – og mange af hans film ligger frit tilgængelige. Dog ikke altid i bedste kvalitet – så skal man have fat i et fysisk eksemplar.

Prøv f.eks. Phantom of the Range fra 1936, produceret af den berømte B-film-mand Sam Katzman og hans lille filmselskab Victory.


FAKTA

Tom Tyler (1903-54)

Opvokset i Port Henry, NY. Død i Michigan

Før filmkarrieren flere jobs som bl.a. minearbejder og bokser.

I Hollywood fra 1924, hovedroller fra 1926.

Hans film forhandles på dvd af adskillige firmaer, men

Sinister Cinema og VCI Home Video

har de bedste kopier.

Adventures of Captain Marvel er netop kommet i restaureret udgave på  blu-ray fra

Kino