Der er selvfølgelig en god grund til, at det primært er de korte cartoons fra Disney, MGM og Warner Brothers, der stadig bliver vist og dyrket. De er uopslidelige, fordi de er fremragende. Og de er generelt langt over det niveau, de øvrige amerikanske tegnefilmstudier præsterede i samme periode. Men denne uges anbefaling er en samling på fire små cartoons fra de andre studier – de er ikke geniale, men de har meget at byde på. En umiskendelig gammeldags, hyggelig stemning, både visuelt og lydmæssigt. Og indimellem også sekvenser med stor originalitet.
Det er film, jeg holder meget af, på trods af deres svagheder, og film, som jeg derfor anbefaler at man giver en chance. De minder mig om dengang i 70’erne, hvor jeg selv begyndte at dykke ned i den amerikanske tegnefilmskat – og selvfølgelig faldt for alle de store klassikere – men også for en del af dem fra de mindre kendte studier.
Her er de fire film, jeg har udvalgt i denne omgang – og de kan ses med direkte links til youtube:
NAUGHTY BUT MICE (1947)
Musen Herman og katten Katnip dannede par i tegnefilm fra Famous Studios, som var det studie, der var tilbage efter de berømte Fleischer-brødres firma, da de to brødre havde forladt tegnefilmbranchen i starten af 1940’erne. Instruktøren Seymour Kneitel havde tidligere arbejde med alt fra Popeye til Superman, og det fortsatte han med, samtidig med at der blev udviklet nye figurer til studiet, som var ejet af Paramount.
Herman & Katnip er et klassisk kat-og-mus-par i evig kamp, men de er faktisk til tider mere voldelige end Tom & Jerry og mere ondskabsfulde. Man aner, at Herman & Katnip er en tidlig version af selveste Itchy & Scratchy! Se selv i denne velanimerede og til tider meget morbide kamp.
MIDNIGHT FROLICS (1938)
Legendariske Ub Iwerks forlod som bekendt Walt Disney tidligt i 30’erne efter at have været medskaber af Mickey Mouse. Det gik ham ikke så godt på egen hånd, og ingen af hans film på sit eget studie blev succeser. Mange år senere vendte han tilbage til Disney og arbejdede med effekter på live action-film som En verdensomsejling under havet. Men inden da hoppede han lidt rundt og instruerede cartoons for forskellige studier, mest markant på Columbia i slutningen af 1930’erne.
Her lavede han denne lille, musikalske spøgelsesfilm. Iwerks elskede nemlig den slags hyggelig uhygge – som han brugte i flere af de bedste Flip the Frog-film. Det sære er, at hovedpersonerne – spøgelserne – i Midnight Frolics er planket fra Disney-filmen Lonesome Ghosts (en af de bedste!) fra året før. Iwerks holdt sig med andre ord ikke tilbage fra var at snuppe ideer fra sin gamle arbejdsgiver og bygge videre på dem. Så det er både en sjov lille film – og et bevis på, at Iwerks så Disney-film også efter at have forladt studiet.
THE FOX AND THE GRAPES (1941)
Columbias tegnefilmstudie skiftede hyppigt ud blandt staben og fandt aldrig rigtig melodien i 40’erne. Men de var tæt på et hit, da de i 1941 ansatte instruktøren Frank Tashlin, der havde lavet en stribe af de allermærkeligste Warner Brothers-cartoons. Hans humor var grotesk, og han var en strålende fortæller. Han blev senere berømt for live action-film, blandt andet en række af komikeren Jerry Lewis‘ film.
Han opfandt figurerne Fauntleroy Fox & Crawford Craw, og de debuterede med denne vittige og charmerende film. De blev et velkendt par – og fik også en ret lang karriere i en tegneserieform, hvor de ofte optrådte i meget meta-prægede historier. Deres film er alle værd at se – og den første etablerer universet på fornem vis. En pudsig detalje: filmen starter med ræven, der hopper afsted og synger til en wienervals. Akkurat samme start har filmen Corny Concerto fra Warner Brothers 1943 – to år senere. Her var manuskriptforfatteren… Frank Tashlin.
THE REFORMED WOLF (1954)
Paul Terrys Terrytoons var ofte meget ringe, for de blev lavet hurtigt uden ambitioner. Men indimellem rammer de plet – som denne her absurde sag om en ulv, der er blevet vegetar – af meget forståelige grunde, viser det sig. Connie Rasinski har instrueret, og det er virkelig morsomt. Officielt er det en film med supermusen Mighty Mouse, men hans rolle er beskeden.
Stemmeskuespillet er en sag for sig. Ulven er indtalt af Bradley Bolke, der har en helt bizar diktion – nærmest i retning af en Tommy Wiseau, altså manden bag og i The Room. Det er virkelig underligt.
Animationen er skrabet, men humoren er ret utrolig – så den skal med i denne uges lidt anderledes anbefaling.
Naughty But Mice
Famous Studios 1947
Instruktør: Seymour Kneitel
Midnight Frolics
Columbia 1938
Instruktør: Ub Iwerks
The Fox and the Grapes
Columbia Noveltoons 1941
Instruktør: Frank Tashlin
The Reformed Wolf
Terrytoons 1954
Instruktør: Connie Rasinski