Alle der har spillet et superheltespil, kender faldgruberne. Enten er helten ikke stærk nok i forhold til sin tegneserie/film version, ellers er han/hun for stærk og det bliver alt for nemt. Det er svært at lave et spil, hvor hovedpersonen har superkræfter, for hvad er udfordringen så? Skal helten kunne dø? Skal spilleren have adgang til alle superkræfter fra starten, hvad er der på spil og kan det overhovedet lade sig gøre at lave en tilfredstillende bosskamp til sidst.

For nylig greb tre japanske studerende, muligheden for at give superheltespil-genren et forsøg, og det kom der Undefeated ud af. Det kan fås på Steam helt gratis, og jeg må indrømme, at selvom der ikke er vildt meget indhold, så er der bestemt muligheder og ideer til et fremtidigt spil med superkræfter.

I Undefeated har man alle superkræfter hele tiden. Desuden er der gigantiske kampe i luften og på jorden, hvor man både skal smadre superskurken og passe på at byen ikke lider for meget skade i processen. Igen, den her gratis smagsprøve tilbyder ikke vildt meget indhold, men gameplayet er der ikke noget i vejen med. (Fik jeg sagt, at det er gratis?)


Der er tonsvis af beviser på katastrofale forsøg på at lave superhelte spil. Superman64 er i dag kendt for at være et af de dårligste spil nogensinde.


Her i Danmark kan vi også finde ud af, at lave dårlige superheltespil. Watchmen: The End is Nigh, skabt i 2009 af det nu lukkede Deadline Games, blev bestilt af Warner Bros, som en spilversion af den succesfulde film. Men det var håbløst repetitivt, og man lavede ikke andet end at banke løs på skurke, i kedelige omgivelser. Det eneste positive jeg kan komme på er, at animationerne faktisk er ret gode.


Nogle gange følges kvaliteten af superheltefilm med kvaliteten af superheltespil. Sådan var det med spillet Catwoman fra 2004. Den elendige films manuskript, blødte over i spillet og hvordan laver man også lige et spil om en kattedame, der skal optrevle en organisation, der sælger en creme der giver brugerne marmorhud??? For helvede et latterligt plot… Suk…

Jeg kunne blive ved. Der er et par forfærdelige Iron Man spil, der aldrig skulle være udkommet, flere Superman spil og mange flere.


Men der er også succeshistorier. Senest var det Spider-Man til Playstation 4, skabt af de dygtige Insomniac Games.

Og Deadpool spillet, fra High Moon Studios, der faktisk formåede at fange tegneseriens humor – glimrende videreformidlet af Nolan North der spillede den idiotiske superhelt.


Den 15. maj 2020 får superheltene så en chance mere. Der udkommer spillet Avengers til alle formater, og det er Tomb Raider udviklerne Crystal Dynamics der står. Avengers spillet fik en lidt ujævn start, da det første gang blev vist frem på årets E3. Fans var uenige med udviklernes visuelle stil, og brokkede sig højlydt online. Men som jeg altid siger – slap nu lige af, og vent til spillet udkommer – man MÅ IKKE brokke sig over ufærdig kode.

Er der andre værre eller bedre superheltespil jeg burde have nævnt? Smid dit bud i kommentarerne…


Undefeated – 2019
Udvikler: Undefeated Games

Superman 64 – 1999
Udvikler: Titus Interactive

Watchmen: The End is Nigh – 2009
Udvikler: Deadline Games

Catwoman – 2004
Udvikler: Argonaut Games

Spider-Man – 2018
Udvikler: Insomniac Games

Deadpool – 2013
Udvikler: High Moon Studios

Avengers – 2020
Udvikler: Crystal Dynamics