Den 23. december er der premiere på den nye computeranimerede Watership Down, der kommer på Netflix i et samarbejde med BBC 1.
De fire afsnit, hver af en times varighed, er baseret på romanen Kaninbjerget, som Richard Adams udgav i 1972.
Synsk kanin
Som den danske titel antyder, så handler den om kaniner, men det er langt fra en børnebog, selv om forfatteren oprindeligt fortalte historierne om kaninerne fra Watership Down for sine to døtre på lange bilture.
Det er en barsk og dramatisk fortælling om to kaninbrødre, Hassel og Femmer, der sammen med et par andre kaniner forlader deres koloni, hvilket ikke er så nemt, som det lyder.
Den spinkle Femmer er synsk, og han forudser stor ulykke for kolonien, og hans store og stærke bror Hassel stoler på ham.
De kommer sammen med blandt andet den stærke kanin Samson og nogle andre pelsede fyre på en lang og farefuld færd – i virkeligheden dog ikke så lang, men for kaninerne er det enorme afstande, de dækker på deres flugt.
Richard Adams udviklede folklore om Den Sorte Kanin fra Inle, og kaninerne har også deres helt eget sprog til blandt andet at beskrive tidspunkter på dagen.
De vilde kaniners adfærd tog udgangspunkt i virkeligheden og lænede sig op ad The Private Life of the Rabbit.
Traumatiserende kaniner
I 1978 blev romanen til en tegnefilm, instrueret af Martin Rosen. Han havde set, at kaninerne her ikke var de sædvanlige funny animals, og at en animeret udgave derfor skulle laves på en ny måde. Især også, hvis gruen og uhyggen skulle bevares – og ideen om, at det var en historie for voksne. Hans filmudgave blev en af de første stort opsatte tegnefilm for voksne. Og heldigvis en stor succes.
Stilen er ”realistisk” – der er ingen store og nuttede bambi-øjne, og nogle af kaninerne, der bliver sindssyge og krigsliderlige, har givet mange børn traumer, hvis de ved et uheld så med, med deres fråde om munden, blodplettede pels og vanvittige øjne.
Stemmerne, som bl.a. talte John Hurt, Zero Mostel og som fantastiske fortæller: Michael Hordern. Art Garfunkel sang titelsangen Bright Eyes, som blev et stort hit.
Martin Rosen stod også bag en anden tegnefilm, også efter et forlæg af Richard Adams, nemlig Hundeflugten i 1982, der også er traumatiserende og skræmmende. Den handler om hunde på et forsøgslaboratorium, der stikker af og jages af myndighederne.
Rosen producerede i 1999-2001 en animeret tv-serie baseret på Kaninbjerget, men den var noget mere børnevenlig. Her er der mere tendens til store, nuttede øjne. Der var 39 afsnit – og de kunne ses på DR1 i år 2000.
Stærkt stemme-cast
Tirsdag den 4. december var der premiere på traileren til den kommende Netflix-version, og heller ikke den forfalder til nuttede kaninusser, men mere naturtro dyr. Computeranimationen er ikke prangende og overrealistisk, men nøgtern og effektiv. Og hvis bare fortællingen læner sig op ad forlægget, så behøver det heller ikke meget palaver.
Fiver (Femmer) har stemme af Nicholas Hoult og Hazel (Hassel) bringes til live af James McAvoy. John Boyega er den stærke Bigwig (Samson), og den tidligere Doctor Who Peter Capaldi er den fjollede, men vigtige måge Kehaar. Og så lægger Sir Ben Kingsley stemme til General Woundwort (Galtetand).