Selv om Aarhus har fået sporvejene tilbage med den nye letbane, er det jo ikke helt det samme som rendyrket, rigtig sporvogn. Dem har vi i dag kun på Sporvejsmuseet. Men for de mange, der savner denne klassiske form for kollektiv trafik, er der lavet en belgisk-luxembourgsk animeret serie, hvor en sporvogn er helt central – tilmed i et gammeldags udseende og en farve, der i utrolig grad minder om den klassiske københavnske sporvogn, tegnet af Knud Engelhardt omkring 1910 og i brug indtil midten af 1960’erne.

Serien hedder Ziggy and the Zootram, og den handler om en gruppe dyr på en lille ø, der hver dag rejser med øens eneste sporvognslinie til den zoologiske have, hvor de arbejder. En gammel teori – at dyrene rent faktisk går hjem til deres virkelige bopæl, når haven lukker – bevises altså her – og her tager de så tilmed sporvognen.

Der er planlagt 52 episoder af serien, som er skabt af den belgiske tegner Leo Timmers. Og der er gjort meget ud af sporvognen – som heldigvis ikke har fået liv med øjne og en stemme, som alle andre køretøjer i animerede film får for tiden. Den er en rigtig sporvogn, som kører på en rigtig bane – med masser af sjove og fantasifulde tekniske detaljer, der vil glæde både sporvogns- og jernbaneentusiaster.

Om serien nogensinde kommer til Danmark vides ikke, men den er ihvertfald en markant begivenhed for folk, der holder af gamle sporvogne – og forhåbentlig sjov og ikke for mærkelig for børn af i dag, der kun har set sporvogne af den gamle danske slags på film og billeder – eller på Sporvejsmuseet.

 

Ziggy and the Zootram, 1016-17

Skabt af Leo Timmers

Enkelte episoder ligger på youtube:

Leo Timmers børnebøger er basis for serien: