Han Solo skød først, punktum. Nu er det tid til at mindes Lapti Nek.

Enhver Star Wars fan ved, at der i 1997 blev tilføjet computereffekter til de oprindelige Star Wars film. Snart et kvart århundrede senere sidder vi tilbage, og mindes de oprindelige udgaver, uden helt at have en flot, restaureret genudgivelse af de første tre film.

Personligt er det især en scene i Return of The Jedi som jeg ville ønske var forblevet uændret i filmene, fordi den fjerner et fantastisk stykke groovy musik. Det er ikke gået ned i historien som et synonym for Star Wars, på linje med Cantina bandets musik, men garvede fans af Star Wars vil nok kunne huske nummeret Lapti Nek fra Jabbas palads. I filmen ser man den blive spillet af Sy Snootles og Max Rebo bandet, før Skywalker dukker op for at redde dagen.

Men hvorfor fjernede man egentlig nummeret fra filmen, og hvad blev der af det?

Scenen blev ændret

Til at starte med skal man unde sig selv, at se, eller gense, den oprindelige scene, hvor de praktiske effekter leverer en fest for fuld udblæsning. Den uændrede scene med Lapti Nek sangen kan ses lige her:

Men sådan ser Return of The Jedi ikke længere ud. Efter 1997, og helt frem til i dag, er den officielle udgave af scenen ændret til at være langt mere… Komisk. Sangen hedder nu Jedi Rocks og CGI-effekterne har erstattet de håndstyrede dukker i Max Rebo bandet. Onde tunger vil måske mene, at man her fik et glimt af den humor, som George Lucas få år efter viste frem, da Jar Jar Binks blev introduceret i Episode I. 

Den nye scene, med den nye musik, kan ses og høres her:

Den forsvundne sang

Men hvad blev der egentlig af Lapti Nek sangen? Desværre menes det, at master-optagelsen af den oprindelige indspilning er gået tabt. Nummeret blev skabt af komponisten John Williams selv, med hjælp fra sin søn Joseph Williams og filmskaberen Ernie Fosselius. Den rå vokal blev indspillet af lyd-tekniker Annie Arbogast, som efter sigende også skrev teksten. Lapti Nek betyder forresten “Work it out” på Huttese, hvis nogen skulle være i tvivl.

Heldigvis gik sangen ikke helt tabt, for George Lucas og komponisten John Williams hyrede efterfølgende den professionelle musiker Michelle Gruska til at indspille nummeret igen, denne gang med en mere professionel og ren lyd, så den også kunne blive et hit her på vores jordklode. 

Gruskas udgave kan høres her:

Mange år efter afslørede Gruska dog, at det faktisk var hendes version som skulle have været med i Return of The Jedi. I 2011 udtalte hun til Crawdaddy Magazine, at hun indspillede nummeret før filmen var færdig, og hun blev derfor ikke hyret til at redde en sang som var gået tabt efter filmens premiere.

Så hvorfor valgte man, at Return of The Jedi skulle bruge en udgave af Lapti Nek hvor vokalen var indspillet af lyd-tekninkeren Annie Arbogast, i stedet for den hyrede professionelle sangerinde? Ifølge Gruska var årsagen simpel – George Lucas datede Arbogast på det tidspunkt.

“My version was definitely going in the scene,” udtalte hun dengang til Crawdaddy Magazine. “But unfortunately at the time the rumor was Anne was keeping company with George Lucas. Oh well.”

Lapti Nek lever videre

Er det også svaret på, hvorfor master-optagelserne af sangen på mystisk vis gik tabt, og at hele scenen blev lavet markant om i 1997? Det får Star Wars fans nok aldrig et endeligt svar på.

Heldigvis lever Lapti Nek videre i andre udgaver, for det er ikke kun Gruska-versionen, som man kan høre i sin fulde længde.

Den italienske musiker Meco Monardo kastede sig nemlig ud i en version af Lapti Nek, som er endnu mere optimeret til diskotekets dansegulv. Han var i forvejen kendt for at have lavet en funky udgave af Star Wars temaet, så han var ikke helt uvant i det univers.

Hvis man ikke i forvejen er bekendt med hans disko-udgave af Star Wars musikken, så er den her video et rigtig godt udgangspunkt. 

Den selv samme Meco udgav en ny version af Lapti Nek, som på mange måder minder om de udgaver som før var indspillet, bare med en smule mere disko tilføjet. Den her version blev et kæmpe hit i Thailand.

Rigtig anderledes blev det først, da bandet Urth kastede sig over sangen. I spidsen af bandet var Joseph Williams fra musikgruppen Toto – den selv samme Joseph Williams som hjalp med at skabe nummeret, nemlig sønnen af John Williams. Her får Lapti Nek for alvor hele armen, med små lyd-referencer til mange andre af de klassiske numre fra Star Wars soundtrack, helt fra imperiets marchsang til ewokernes Yub Nub sejers-sang.

Hør den bizare udgave her:

Og så findes der faktisk også en version af Lapti Nek, som den tidligere omtalte Gruska indspillede i samme omgang som hendes anden indspilning. Her hedder sangen Fancy Man, og hvis man lytter godt efter, så kan den høres i baggrunden af denne video, hvor man også bliver klogere på teknikkerne bag Max Rebo bandet.

Springer man frem i tiden finder man en meget mere moderne udgave, mixet sammen af LadyCréme. Sangen beviser at Lapti Nek stadigvæk indeholder elementer, som ikke er gået helt af mode.

Hvis man bliver fuldstændig bidt af sangen, i så høj grad at man får lyst til at synge med på nummeret, så har en dedikeret fan skabt en karaoke-version, så alle kan få trænet det intergalaktiske sprogøre:

Jeg har svært ved at vælge hvilken version af Lapti Nek jeg holder mest af. Hvis man ønsker at se en version af Return of The Jedi hvor scenen ikke er fjernet, så kan det godt lade sig gøre. I 2006 udkom der DVDer med såkaldte Unaltered versioner af de første tre film, som har det meste med. Men selv den udgave var kun tæt på at være helt uændret, og billedkvaliteten var sløj. Lad os krydse fingre for, at vi en dag, på blu-ray eller Disney+, kan læne os tilbage og nyde de første film, præcis som de var, og i flot kvalitet.

Return of The Jedi – 1983

Produktionselskab – LucasFilm

[/alert]